PicoSearch

Romana en Ragebol - Tina Caspari

Pseudoniem van Rosemarie von Schach
Tina Caspari is op 25 januari 1939 in Berlijn geboren. Haar voorouders komen uit allerlei landen. Daarom stroomt er Pools, Boheems, Zweeds, Oostenrijks en Joods bloed door haar aderen. Van al die voorouders erfde ze nog iets anders: een grote liefde voor paarden. Omdat ze zo dol op paarden is, schreef ze de serie 'Romana en Ragebol', over het meisje Romana en Ragebol, haar allerliefste paard. De serie is uit het Duits vertaald. Daar heet hij 'Bille und Zottel'.
Tina Caspari heet in het echt Rosemarie von Schach. Ze groeide op op het platteland. Ze woonde in een grote boerderij met zeven zussen, grootouders, ooms, tantes en heel veel dieren. Ze houdt niet van grote steden. Daarom woont ze nu ook op het platteland, zo'n 30 kilometer van München. "ln de natuur krijg je meer fantasie," vindt de schrijfster.

Voordat ze schrijfster werd, was Tina Caspari actrice. Nog steeds houdt ze veel van theater, muziek en ballet. Ze is ook dol op: reizen, lezen, stilte, de zon, tuinieren, werken op het land en dieren, vooral poezen.

Ze heeft een hekel aan: lawaai, auto's, mensenmassa's, somber weer, kou en naar de kapper gaan.

Tina Caspari trekt zich het lot aan van mensen en dieren. Ze vindt het belangrijk dat mensen verdraagzaam zijn. Geduld is volgens haar ook een goede eigenschap. Net als zelfdiscipline oftewel jezelf in het gareel houden en ook de dingen doen waar je geen zin in hebt.

Tina Caspari is getrouwd. Ze heeft een volwassen zoon die in Australië woont en een dochter, die net zo graag paardrijdt als zij vroeger deed. Tevens heeft ze via Foster Parents Plan een kind in Oeganda en een in India.

Serie Romana en Ragebol

Een paard leert stappen

Als er iemand gek is van paaarden dan is het Romana Albrink wel. Jammer genoeg heeft zij geen mogelijkheid om zelf een paard te kopen of veel rijlessen te nemen. Door toeval krijgt Romana toch een paard helemaal voor zichzelf. Dit paard komt uit een bijna failliet circus en is erg verwaarloosd. Romana wil voor het dier gaan zorgen en zij geeft hem de naam Ragebol, vanwege zijn ruige bos manen.

ISBN 90 206 6213 9

   

Een paard apart

Ragebol is jarenlang circuspaard, tot het circus failliet ging en hij bij Romana terecht kwam. Tot Romana's wanhoop komt zijn circusverleden echter op de meest ongelegen momenten weer boven. Als iemand vrolijke muziek aanzet, is Ragebol niet meer te houden.

ISBN nr. 90 206 6243 0

   

Rare sprongen

Romana en haar paard Ragebol raken aardig ingeburgerd op stoeterij Duinoord, Romana's grote voorbeeld is nog steeds Hans ter Beek, de beroemde springruiter en ook de eigenaar van Duinoord. Romana droomt van het moment dat zij grote triomfen zal vieren op internationale springconcoursen. Voorlopig is het alleen nog lang niet zo ver.

ISBN nr. 90 206 6251 1

   

Vakantie te paard

De ouders van Romana Albrink hebben hun vakantie geboekt en willen graag dat hun dochter met hen meegaat. Nou, dat is iets waar Romana he-le-maal geen zin in heeft. Ze is niet van plan om haar paarden Ragebol en Moppie achter te laten en die twee op de achterbank van de auto meenemen, is ook een beetje moeilijk. Daarom baalt ze al een aantal dagen als de bekende stekker.

ISBN nr. 90 206 6224 4 (Wij hebben een ander exemlaar en zoeken die van de afbeelding nog)

   

Ragebol helpt

Op stoeterij Duinoord krijgt Romana al enige tijd lessen in het springen. Als zij goed haar best doet, mag ze van haar instrukteur meedoen aan een springconcours. Ze oefent veel met het paard Troja, maar tijdens een training struikelt de merrie en kan niet meer meedoen. Als vervanger krijgt Romana Black Arrow, de grote vriend van Ragebol. Maar zowel Romana als Black Arrow heeft weinig wedstrijdervaring.

ISBN nr. 90 206 6228 7 (Wij hebben een ander exemlaar en zoeken die van de afbeelding nog)

   

Dikke vrienden

Romana en haar vrienden hebben het prima voor elkaar op stoeterij Duinoord: ze mogen elke dag paardrijden en af en toe zelfs meedoen aan een wedstrijd. Bovendien krijgen ze regelmatig les van de beroemde springruiter Hans ter Beek. Jammer genoeg dreigt alles te veranderen, omdat de zoon van Hans ter Beek, Tom, die altijd in Amerika heeft gewoond, plotseling bij zijn vader in huis komt.

ISBN nr. 90 206 6247 3

   

Een zomer op de stoeterij

Voor Romana en haar vrienden wordt het een drukke zomer. Stoeterij Duinoord wordt verbouwd en dat brengt het nodige werk met zich mee. Intussen moet Romana ook de springpaarden van de stoeterij trainen en rijdt ze ieder weekend een wedstrijd.

ISBN nr. 90 206 6248 1

   

Nieuwe paarden op Duinoord

Op stoeterij Duinoord wordt het oude hoofdgebouw verbouwd tot een school met paardrijden als en van de belangrijkste vakken. Romana Albrink en haar vriendin Bettina zulen uiteraard ook les krijgen op de nieuwe school Ze zijn onzettend nieuwsgierig naar wie hun klasgenoten zullen worden. Bovendien komer er voor de school nieuwe paarden op Duinoord. Zullen dat leuke paarden zijn?

ISBN nr. 90 206 6239 2

   

Vrienden helpen elkaar

Sinds Romana het verwaarloosde circuspaard Ragebol heeft, draait bij haar alles om paarden. Ze verzorgt haar eigen paard natuurlijk, maar op de stoeterij Duinoord is ze ook voortdurend in de weer met de paarden van anderen. Ze traint ze, verzorgt ze en rijdt wedstrijden. Iedereen weet dat Romana met hart en ziel van paarden houdt, en daarom vragen andere ruiters haar nogal eens hun paard ook nog 'even' te doen. Hierdoor heeft ze nauwelijks tijd voor andere dingen en als ze het op een dag niet zit zitten toont Ragebol hoe vrienden elkaar helpen.

ISBN nr. 90 206 6241 4

   

Voorjaar, veulens en vrienden

Romana heeft inmiddels al heel wat ervaring met paarden. Toch krijgt ze het aardig op haar zenuwen als zij in haar eentje op stoeterij Duinoord s en een van de fokmerries plotseling heel onrustig wordt. Zou het veulen nu al komen? Buiten is het vreselijk noodweer en Romana kan niemand bereiken, dus ze is helemaal op zichzelf aangewezen. Ten einde raad besluit Romana om Ragebol op te zadelen. Dan moet ze de storm maar trotseren om hulp te halen ...

ISBN 90 206 6253 8

   

Waar is Ragebol

Op stoeterij Duinoord heerst een enorme drukte. De vakantie is begonnen en alle leerlingen van het internaat vertrekken naar huis, met hun aarden. Romana is er met Ragebol naartoe gereden om te helpen. Overalstaanauto's, trailers en ouders. Daar tussendoor lopen de leerlingen die hun aarden proberen in te laden. Somige paarden weigeren en eentje rukt zich zelfs los. Maar uiteindelijk lukt het iedereen om bepakt en bezakt, te vertrekken.

ISBN nr. 90 206 6256 2