PicoSearch

Kruimeltje - Chr. van Abcoude

Dit is mijn lievelingsboek. Misschien wel omdat het zich afspeelt in Rotterdam, waar ik zelf geboren ben. Bij mijn zoektocht naar het boek kwam ik tot de ontdekking dat er heel veel verschillende uitvoeringen zijn en dan bedoel ik niet de druk alleen, maar ook de voorplaten.

Ik ben dus begonnen om boeken van Kruimeltje te verzamelen met verschillende afbeeldingen. Verder zoek ik nog steeds naar de eerste druk van het boek.

Indien u een boek van Kruimeltje bezit met een ander voorplaat dan die ik zelf al heb zou ik die graag over willen nemen van u, mits u hem kwijt wilt.

Het verhaal

Kruimeltje woont bij de strenge vrouw Koster. Zijn moeder heeft hem daar ooit achtergelaten omdat zij niet meer voor haar kon zorgen. Kruimeltje heeft een vriendje, Keesie , waarmee hij allerlei kattekwaad uithaalt.

Van vrouw Koster moet Kruimeltje steeds zorgen dat er geld in huis komt. Als vrouw Koster overlijdt, staat Kruimeltje er alleen voor. Kruimeltje vindt een hond, Moor, en besluit hem te houden. Hij moet naar een weeshuis.

De baas van dat weeshuis, vader Keyzer (Jan Decleir), is heel erg streng en Kruimeltje loopt weg. Hij ontmoet Wilkes. Deze komt erachter dat hij de verloren gewaande vader van Kruimeltje kent, en besluit deze te gaan zoeken in Amerika. In die tijd moet Kruimeltje echter wel terug naar het weeshuis. Het is niet gemakkelijk, maar Kruimeltje besluit vol te houden. Maar op een keer gaat het te ver en besluit hij nogmaals te ontsnappen.

Hij wordt aangereden door een pianist . Deze pianiste, Lieze van Dien, komt erachter dat zij de moeder van Kruimeltje is.

Kruimeltje en Lieze gaan Wilkes ophalen in de haven als deze terugkeert uit Amerika. Deze komt echter van de boot... met Kruimeltjes vader. Het was moeilijk, maar Wilkes heeft gelukkig toch Kruimeltjes vader gevonden.

 

De Schrijver

Chris van Abkoude werd geboren op 6 november 1880 te Rotterdam (wijk Crooswijk). Chris werd grotendeels opgevoed door zijn zus Ida, omdat zijn moeder vlak na de geboorte van Chris is overleden en zijn vader het druk had met zijn kaperszaak.

Van 1901 tot circa 1909 was Chris van Abkoude leerkracht op een volksschool in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Naast het lesgeven ging Van Abkoude zich ook met journalistiek bezig houden.

In 1903 trouwde Chris van Abkoude met de Rotterdamse Johanna van Wijk. Kort na elkaar worden 3 zoons geboren..

Begin 1922 probeerde Chris van Abkoude zijn reeks verhalen over Pietje Bell af te sluiten met het boek De zonen van Pietje Bell, waarin zijn eigen drie oudste zoons centraal staan. Korte tijd later ontving Uitgeverij Kluitman ook het verhaal van Kruimeltje, dat in 1923 werd uitgegeven.

Op 2 januari 1960 overleed Chris van Abkoude op 79-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis.

Via deze link kunt u nog veel meer over het leven van deze schrijver lezen.

Mijn Boeken

Uitgever: Gebroeders Kluitman - Alkmaar

Illustraties door: Pol Dom

3e druk (rond 1924)

Uitgever: Kluitman - Alkmaar

Illustraties door: Pol Dom

27e druk - (boek met stofomslag)

       

Uitgever: Kluitman - Alkmaar

Illustraties door: Pol Dom

Druk: 35e druk

Uitgever: Kluitman - Alkmaar

Illustraties door: Pol Dom

Omslagtekening door: Dick de Wilde

51e druk

       

Uitgever: Kluitman - Alkmaar

Illustraties door: Gerda van Gijzel

67e druk

Uitgever: Kluitman - Alkmaar

Illustraties door: Herman Tulp

Omslagontwerp door: Nils Swart Design/Design Team Kluitman

1e druk

       

Geschreven en getekend door: Dick Matena

Uitgegeven door: Uitgeverij Big Balloon

Uitgave: 2e druk 1999

Video en DVD

Gezocht
- Alle verschillende vookanten van de boeken
- indien er meer striboeken bestaan alle delen die ik nog niet heb
- grootste wens is de 1e druk uit 1923