Biografie Peter de Zwaan

Peter de Zwaan werd op 17 augustus 1944 geboren in Meppel. In die plaats is hij begonnen als journalist en dat is hij, met een onderbreking van een jaar waarin hij in Frankrijk woonde, tot op heden gebleven. De eerste kinderboeken die hij schreef, maakte hij ter gelegenheid van de geboorte van zijn zoon Marc in 1971. De hoofdpersonen zijn Marc en Beer.

Na zes maal genomineerd te zijn voor de Gouden Strop wist hij deze prestigieuze prijs in het jaar 2000 in de wacht te slepen met zijn boek Het alibibureau. Zijn thrillers worden gekenmerkt door een directe, harde stijl; De Zwaan beschrijft zijn hoofdpersonen, veelal kleine criminelen die opereren aan de rand van de maatschappij, op een dusdanige manier dat de sympathie van de lezer steevast uitgaat naar deze criminelen.

Als kinder- en jeugdboekenschrijver debuteerde De Zwaan medio jaren '70 met de serie Beer en Marc (4 delen) bij Uitgeverij De Fontein; begin jaren '80 verscheen bij Uitgeverij De Eekhoorn van zijn hand de serie Tijger Tigran (8 delen), waarna deze uitgeverij hem eind jaren '80 vroeg om de Bob Evers-serie van de in 1985 overleden Willy van der Heide voort te zetten. Alvorens De Zwaans eerste eigen Bob Evers-deeltje (deel 37, Superslag in een supermarkt) verscheen, voltooide hij twee onvoltooid gebleven manuscripten van Willy van der Heide, t.w. de delen 33 en 36; de in de jaren zeventig illegaal bij een concurrerende uitgeverij verschenen delen 34 en 35, die een wat moderner taalgebruik kenden, wist De Zwaan met succes binnen de bekende Bob Evers-formule te bewerken. In 2003 is het vijftigste en (voorlopig) laatste gedrukte Bob Evers-deel, Rumoer in een rustgebied, verschenen. In 2008 begon De Zwaan met het publiceren van een nieuw Bob Evers-verhaal op zijn website als feuilleton; dit 51e Bob Evers-avontuur, Clandestiene streken op een cruisschip wordt in 2010 als boek gepubliceerd.

Andere kinderboekenseries van De Zwaan zijn onder meer Dubbelspel, Watjeswereld, Toni en Teo, maar deze series hebben het succes van de Bob Evers-serie nooit kunnen evenaren.