PicoSearch

Thea Beckman
Thea Beckmann werd in 1923 geboren in Rotterdam als Theodora Petie. Het gezin had het financieel niet breed, omdat haar vader tijdens de crisisjaren zijn baan bij de Holland-Amerikalijn verloor. Na een weinig succesvolle opleiding tot naaister, ging ze uiteindelijk naar de MULO. Omdat er geen geld was voor een vervolgopleiding, ging ze na haar schooltijd aan het werk op een kantoor. Na haar huwelijk met Dick Beckmann in 1945 stopte ze met deze werkzaamheden. Wel begon ze toen al snel, tussen het opvoeden van hun drie kinderen en het huishouden door, stukken te schrijven voor jeugdtijdschriften als Kris Kras en Taptoe, maar ook voor de Haagse Post. Ze debuteerde in 1958 met een boek voor volwassenen, Anjers voor Adèle.

Deze roman was geen succes en zij legde zich daarom toe op het schrijven van kinderboeken. Als schrijversnaam koos ze, zo vlak na de oorlog, op verzoek van haar uitgevers voor Beckman, in plaats van Beckmann.

Pas in de jaren zeventig, toen haar kinderen al wat ouder waren, kwam haar schrijverscarrière echt op gang. Een boek dat ze las over kinderkruistochten, leidde ertoe dat ze zich in de middeleeuwen ging verdiepen. Ze reisde naar relevante locaties in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië en las veel over het dagelijks leven in die tijd. Het verschijnen van Kruistocht in Spijkerbroek in 1973 betekende een doorbraak. Van dit boek verscheen in 2003 de zeventigste druk, er werden in totaal meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht. Beckman was ondertussen bezig om de in haar jeugd gemiste kansen alsnog te realiseren. Zij behaalde in 1975 haar atheneumdiploma en ging daarna studeren. Op haar 58ste , in 1981, behaalde ze haar doctoraal in de sociale psychologie met een scriptie over de invloed van jeugdboeken op kinderen. Die invloed bleek overigens uit de scriptie maar marginaal te zijn.

Ze stierf op 80-jarige leeftijd in haar huis in Bunnik.

boeken die zij geschreven heeft en in mijn verzameling zijn

 

De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder

Jaar: 1957

Illustraties: Belleke Dolhain

Uitgever: Ploegsma - Amsterdam

Druk: 1e druk

Tim een klein jongetje en het geitje Holderdebolder beleven allerlei spannende verhalen. Het jongetje vind dire gedroogde peultjes die toverkracht bezitten. De eerste maakt van Tim een reus, de tweede een kabouter en de derde peul geeft hem zijn normale lengte weer terug.

 

Bertus en het wonderkrijtje

Jaar: 1964

Illustraties: Fiep Westendorp

Uitgever: Kris Kras NV - Amsterdam

Druk: 1e druk

Bertus Potlood en Marietje doen een grote ontdekking in de schilderskist van Bertus grootvader. Er zit een dubbele bodem in waar een krijtje in verstopt zit. Het is geen gewoon krijtje, want alles wat Bertus ermee tekend wordt echt. Zijn eerste tekening is een hoge hoed. Geen gewone hoed, maar een hoed die kan praten. Dan komt is er een vreemde man die zorgt voor de nodige problemen. Hij heet meneer Guldemond, althans hij heeft diverse namen.

 

Mickey en de vreemde rovers

Jaar: 1966

Illustraties: The Tjong Khing

Uitgever: Kris Kras NV - Amsterdam

Druk:

Dit is een wild verhaal maar het begint heel tam. Het begint met een moeder die zesmaal achtereen riep: "Micky, Micky, lag dat boek nu wwens weg en ga naar béd!"

 

Met Korilu de griemel rond

Jaar: 1970

Illustraties: The Tjong Khing

Omslag: Reint de Jong

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 1e druk

Bijzonderheden:
1972 - Kreeg Thea Beckman voor dit boek de Zilveren Griffel
Jasper is het knapste jongetje in Amsterdam. Hij weet alles. Hij is te jong om professor te worden en te knap om nog naar school te gaan. Daarom verveelt hij zich zo. Totdat hij Korilu ontmoet en met hem fantastische avonturen beleeft. Samen overleven zij een schipbreuk, binden de strijd aan met slavenhandelaren, staan oog in oog met "De verschrikkelijke Sneeuwman". Maar wie is Korilu?

 

Mickey en de Fiebeldewiebels

Jaar: 1972

Illustraties: Otto Dicke

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 1e druk

Als Mickey, die zich met haar dertien jaar al erg groot voelt, geld wil inzamelen voor een noodlijdende kunstenaar, gebeuren er onverwachte dingen: het kleine stadje waar ze woont, blijkt niet één, maar vele noodlijdende kunstenaars te herbegen en bovendien een beatgroep rijk te zijn die nog niet is opgetreden. Mickey trekt met deze grote jongens op en het lukt haar met veel moeite - maar ook met veel lachen - allen te helpen die het nodig hebben; ondertussen merkt ze dat het leven kleurrijker is dn ze had gedroomd.

 

Heremijntijd... wat een lastpost!

Jaar: 1973

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Druk: 1e druk

Heremijntijd is het onhandigste én ondeugendeste engeltje dat in de hemel leeft, en dat daarom eigenlijk de beruchte B voor haar naam verdient. Zo belandt zij via een manestraal voor het eerst op aarde, waar zij als kerstengel dé reklamestunt wordt in een speelgoedwinkel. Zo weet ze samen met Wham!, een uitzonderlijk lief duiveltje, de klusjesklas om te toveren in een krocht (gruwelhol). Zo bestrooit ze de besneeuwde bergen aan De Achterkant met "superchlorideperoxiacidkobaltxaal"met de bedoeling haarzelf én haar mede-engeltjes voor een poosje van het sneeuwpoetsen te verlossen, maar tot haar grote ontzetting wordt de sneeuw niet stralend wint, maar verandert in één grote watermassa ...

 

Kruistocht in spijkerbroek

Jaar: 1973

Omslag: F. van Vliet

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 67e druk - gesigneerd door Thea Beckman

Bijzonderheden:
1974 - Ontving Thea Beckman een Gouden Griffel voor dit boek.
1976 - Werd het boek bekroond met de Europese jeugdboekenprijs voor de beste historische roman.
2006 - Vanaf 15 november 2006 zal de film "Crusade in Jeans" draaien in de bioscoopen. Film is gebaseerd op dit boek.
De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat…

 

Mijn vader woont in Brazilië

Jaar: 1974

Illustraties: F. van Vliet

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 1e druk

Moniques moeder is niet getrouwd. Sommige ouders vinden dat zo erg, dat hun kinderen niet met Monique mogen omgaan. Het enige dat Monique van haar vader weet is dat hij in Brazilie woont. Plotseling komt haar vader uit Brazilie terug en wil met haar moeder trouwen...

 

Geef me de ruimte!

Jaar: 1976

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 29e druk

Marije is vijftien, als ze Brugge ontvlucht om aan haar verachte verloofde te ontkomen. Op haar gevaarlijke tocht naar het Zuiden ontmoet ze de jongen van haar leven, een zanger, met wie ze door het rumoerige Frankrijk trekt. Al jaren woedt daar de Honderdjarige oorlog met Engeland. Maar de tijden veranderen: tegenover schitterende ridders die van toernooien dromen, komen steeds meer boeren en stedelingen te staan, goed geoefend voetvolk, bekwame boogschutters. De steden gaan zichzelf beschermen, bewapenen hun burgers; een nieuwe onafhankelijkheid wordt geboren, een andere tijd breekt aan.

 

Triomf van de verschroeide aarde

Jaar: 1977

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 21e druk

Matthis is met z'n zestien jaar niet zo'n geweldig soldaat; maar als heraut en secretaris van de ongeletterde held van Bretagne, Bertrand du Guesclin, staat hij zijn mannetje. Veel durf, maar ook veel humor komt boven bij dit moedige verzet van de Bretons tegen de Engelse overheersing. Dan moet Matthis naar Parijs om geld te halen voor het verzet in Bretagne. In Parijs is de eerste burgerlijke revolutie in volle gang; een tijd vol spanning en voor Matthis, die er een dubbele rol in moet spelen, vaak levensgevaarlijk.

 

Het rad van fortuin

Jaar: 1978

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 15e druk

'Kleine Robert' is de tweede pleegzoon van Marie-Claire, de zangeres. Hij is weinig groter dan een dwerg, maar bang voor niets en van plan een held te worden. Hij kan zich praktisch onzichtbaar maken en is een feilloos messenwerper, die op een afstand van 5 meter met zijn mes een vlieg kan raken. Du Guesclin, de held van Bretagne, ziet iets in de kleine Robert en maakt hem tot zijn meesterspion. De veldheer moet Frankrijk bevrijden van de rovende en plunderende benden, die het land onveilig maken.

 

Stad in de storm

Jaar: 1979

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 14e druk

Bijzonderheden:
1980 - Werd dit boek bekroond met een zilveren Griffel
1672. Een jonge vrouw bewijst in Oudewater geen heks te zijn. Ze vindt met haar dochtertje onderdak in het gezin van een Utrechtse drukker. Samen beleven ze de roerige tijd tijdens het beleg van de Fransen.

 

Wij zijn wegwerpkinderen

Jaar: 1979

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 13e druk

Bijzonderheden:
1981 - Vlag en Wimplelijst
Yvonne, Marcus en Benito worden van het ene tehuis naar het andere gesleept. De 'vaders' en 'moeders' daar doen wat ze kunnen en de groepsleiders ook. Soms is het best een gezellige boel in zo'n tehuis... maar toch! En gelukkig is daar ook nog oma. Maar op een dag besluiten ze hun vader en moeder te gaan opsporen. Eerst vinden ze hun moeder. Nu hun vader nog...

 

De gouden dolk

Jaar: 1982

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 11e druk

Een oude vrouw voorspelt Jiri dat hij eens eigenaar zal zijn van de Gouden Dolk. Op zoek naar de dolk trekt Jiri mee met een kruistocht tegen de Saracenen.

 

Hasse Simonsdochter

Jaar: 1983

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 16e druk

De vrijgevochten Hasse trouwt met Jan van Schaffelaar die aan het hoofd van een troep huurlingen staat. Als jongen verkleed doet ze mee aan de overvallen. Op een dag worden ze in het nauw gedreven. Een belegering volgt...

 

Wonderkinderen

Jaar: 1984

Illustraties: Dick van der Maat

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 10e druk

Pas 10 jaar zijn Tom en Wijntje als ze naar de brugklas gaan. 'Wonderkinderen'worden ze genoemd. Ze leren ook zo gemakkelijk. Altijd hebben ze alles samen gedaan, maar nu kan dat niet meer. Wijntje gaat naar het gymnasium, maar Tom moet naar de l.t.s. Zijn ouders vinden al dat leren maar poespas. Het is veel belangrijker dat je een goed vak kent, dan kom je overal aan de slag. Tom wil ook naar het gymnasium, en daarna naar de universiteit. Samen met Wijntje verzint hij van alles om zijn ouders over te halen, maar het helpt allemaal niets. Wanhopig waagt Tom zich aan een levensgevaarlijke onderneming. Als het nu nog niet lukt zijn ouders te overtuigen...

 

Kinderen van Moeder Aarde

Jaar: 1985

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 15e druk

Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog. De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest. Het ijs op het vroegere Groenland, dat nu Thule heet, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat. De mensen leven in harmonie met de prachtige natuur. Het land wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens. Op een dag verschijnt een onbekend expeditieschip in de fjord. Algauw blijkt dat de opvarenden van het schip, afkomstig uit het Badense Rijk, van plan zijn Thule te veroveren. Bij een land zonder wapens, geregeerd door vrouwen, moet dat toch niet moeilijk zijn! De Badeners stuiten echter op onverwachte tegenstand.

 

Het helse paradijs

Jaar: 1987

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 7e druk

Vanuit het Badense Rijk wordt opnieuw een expeditie uitgezonden om Thule te veroveren. Ditmaal sturen ze vijf oorlogsschepen met duizend militairen aan boord. In Thule heeft men zich na de vorige aanval van de Badeners goed voorbereid op een mogelijke invasie. De Badeners zetten hun zwaar bewapende militairen aan land en bezetten een stad. Als hun schepen door een storm ernstig beschadigd worden, besluiten ze te voet dwars door het land naar de hoofdstad te trekken. Het wordt een tocht vol ontberingen. Zou het hun deze keer lukken om Thule te veroveren?

 

De val van de Vredeborch

Jaar: 1988

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 6e druk

Tijdens de Spaanse overheersing in de zestiende eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. De burcht van Utrecht, de Vredeborch, speelt hierbij een belangrijke rol.

 

Een bos vol spoken

Jaar: 1988

Illustraties: Ingrid en Dieter Schubert

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 2e druk

Als Juultje 's avonds naar bed wil gaan, hoort ze een stem. Op het balkon staat een raar klein mannetje, Troekel. Hij vertelt haar dat zijn kat Senta is gestolen door de vierarmige prinses. Ze wordt gevangen gehouden in het bos. Alleen iemand die heel dom is, kan Senta redden. Daarom vraagt Troekel of Juultje mee gaat. Juultje wil niet, want ze mag van haar moeder niet met vreemde mannen meegaan. Als Troekel verschrikkelijk begint te huilen, krijgt ze medelijden en gaat toch maar mee. Gewapend met een grote soeplepel vertrekken ze naar het donkere bos. En wie ze daar allemaal tegenkomen...

 

Het gulden vlies van Thule

Jaar: 1989

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 6e druk

Opmerking:
1990 - Uitgekozen als beste kinderboek door Stichting Nederlandse Kinderjury
De Badeners zijn er tenslotte in geslaagd de Thuleense hoofdstad Gothab en enkele andere kustplaatsen te veroveren. Elvira komt naar Thule als dochter van ondergouverneur Upernavik, een kustplaats in het noorden. 's Nachts worden de Badeners opgeschrikt door sabotagedaden van de Thulenen. De kolonosatie stagneert. Het lijkt Elvira verstandig Thuleens te leren. Ze ontmoet een Thuleense vrouw die haar helpt. Dan volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Elvira's vader wordt op expeditie gestuurd en keert niet terug. Elvira besluit hem te gaan zoeken...

 

Het geheim van Rotterdam

Jaar: 1990

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 13e druk - gesigneerd door Thea Beckman

Rotterdam 1483. Caspar ontmoet Grietje, de dochter van de chirurgijn Melchior. Meester Melchior betrekt Caspar in zijn geheimzinnige praktijken. Intussen lijdt Rotterdam onder de heerschappij van jonker Frans. Jonker Frans hoort interessante geruchten en wil wel iets meer weten over de bezigheden van meester Melchior...

 

Het wonder van Frieswijck

Jaar: 1991

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: nog niet in mijn bezit

Kampen, 1470. Als Tieske, de hond van Alijt Kuinretorf, de zoon van schepen Van den Vene in zijn arm bijt, wordt de hond door de schepenbank voor straf op bedevaart gestuurd. Tieske moet naar een heilige boom in het Oversticht en Alijt zal hem begeleiden.
Alijts vader vindt zijn dochter echter te jong om alleen op reis te gaan en daarom vraagt hij een Portugese koopman, die dezelfde kant op moet, om zijn dochter onder zijn hoede te nemen.
De koopman is niet alleen; hij heeft Danga bij zich, een negerslaafje aan een ketting. De meeste mensen hebben nog nooit iemand meteen donkere huid gezien en denken dat hij deduivel zelf is. Maar Alijt is niet bang voor hem en ze sluit vriendschap met Danga.
Als het gezelschap na een lange reis aankomt in Frieswijck, gebeurt er iets wonderbaarlijks. Op het moment dat iedereen geknield bij de heilige boom zit, valt plotseling Danga’s ketting af. Een wonder? Alijt weet er meer van, maar zwijgt. Het belangrijkste is dat Danga weer vrij is.

 

Het wonder van Frieswijck

Jaar: 1991

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: CPBN 1991 - kinderboekenweek

Druk: 1e druk

 

De Stomme van Kampen

Jaar: 1992

Illustraties: Hendrick Avrcamp

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 3e druk

Opmerking:
1993 - Bekroond door de Stichting Nederlandse Kinderjury
1585. Hendrick Avercamp wordt doof geboren. In die tijd dachten ze dat doofstomme mensen niets konden. Maar Hendrick kan wel degelijk wat hij ontwikkelt zich tot een talentvol schilder.

 

De verloren schat

Jaar: 1993

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 5e druk

1994 - Bekroond door de Stichting Nederlandse Kinderjury
De dertienjarige Mickey verveelt zich. Het is paasvakantie en er is niet veel te doen in het stadje. Dan krijgt ze Arnold in het oog. Ze probeert op allerlei manieren zijn aandacht te trekken; eerst lukt dat niet, maar daar komt al snel verandering in. Een vreemde advertentie in de krant trekt Mickeys aandacht. Twee geleerde mannen vragen informatie over de verloren gegane schat van een oude adellijke familie. Samen met Arnold gaat Mickey op onderzoek uit. Er bestaat toch geen leukere manier om de paasvakantie door te brengen dan met het zoeken naar een verloren schat?

 

De doge-ring van Venetië

Jaar: 1994

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 5e druk

1995 - Bekroond door de Stichting Nederlandse Kinderjury
De novice Thomas maakt samen met de monnik Matthias een lange reis naar Venetië om een belangrijke relikwie te kopen die hun klooster meer aanzien zal geven.

 

Saartje Tadema

Jaar: 1996

Illustraties: Jan Wesseling

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 2e druk

1997 - Bekroond door de Stichting Nederlandse Kinderjury
1712. De zevenjarige Saartje Tadema moet naar het Amsterdamse Burgerweeshuis. Ze is slim en houdt van leren, maar daar is in het weeshuis weinig tijd en ruimte voor.

 

Vrijgevochten

Jaar: 1998

Illustraties: Roelof van der Schans

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 1e druk

1999 - Bekroond door de Stichting Nederlandse Kinderjury
Jasper de Bonte monstert aan op een schip. Hij hoopt op grote avonturen, maar binnen de kortste keren staat hij als koopwaar vastgeketend op de slavenmarkt van Tunis.

 

Gekaapt!

Jaar: 2003

Illustraties: Martijn van der Linden

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 1e druk - gesigneerd door Thea Beckman

2004 - Bekroond door de Stichting Nederlandse Kinderjury
Kampen 1399. Gerlof, de enige zoon van koopman Pieter Eekhout, monstert aan op de Sint-Anna voor zijn eerste handelsreis over zee, samen met zijn oom Josef. De reis verloopt echter heel anders dan Gerlof had verwacht, als ze op volle zee de bende van Godeke Michaels en Claus Stortebeker tegenkomen, de beruchtste piraten van de Westerzee.
Gerlof en zijn oom worden als gijzelaars meegenomen en pas losgelaten als Gerlofs vader een flinke som losgeld heeft betaald. Gerlof is diep verontwaardigd – die piraten stelen en misdragen zich maar, zonder dat er iemand ingrijpt. Zoveel onrecht vraagt om een vergeldingsactie! Tegen de wil van zijn vader in besluit hij zich aan te sluiten bij de oorlogsvloot die op strafexpeditie gaat om wraak te nemen op de kapers.
De belevenissen van Gerlof worden afgewisseld met het verhaal van Gerlofs zusje Gese. Haar liefde voor de koopman Simon van Utrecht wordt door Pieter Eekhout streng verboden. Gese is echter koppig en weigert zich bij het besluit van haar vader neer te leggen. De Kampense koopman heeft op die manier niet alleen heel wat te stellen met zijn vrijgevochten zoon, maar ook met zijn eigenzinnige oudste dochter.

In Gekaapt! schetst Thea Beckman een levendig beeld van de veertiende-eeuwse Hanzestad Kampen. Op de haar bekende wijze voert ze de lezer mee terug in de tijd en laat hem de gebeurtenissen met Gerlof en Gese meebeleven. Een boek dat in de boekenkast van geen enkele Thea Beckman-fan mag ontbreken!

 

Zwerftocht met Korilu

Illustraties: Ingrid en Dieter Schubert

Uitgever: Lemniscaat - Rotterdam

Druk: 8e druk

Opmerking:
Dit boek is eerder verschenen in 1970 onder de titel "Met Korilu de griemel rond"In 1971 kreeg Thea Beckman er een Zilveren Griffel voor.
Jasper is een heel slim jongetje. Op een dag ontmoet hij Korilu, die zegt dat hij een domoor is en niets van de wereld weet. Samen reizen ze de wereld rond.