Peren Bavarois met kiwisaus
       
 

Ingrediënten:
1 citroen
75 gram suiker
4 niet te rijpe handperen
12 gram gelatine (6 blaadjes)
¼ liter slagroom
225 gram Franse magere yoghurt
5 eetlepels Poire Williams, Marasquin of Contreau
2 eiwitten
75 gram Basterdsuiker
1 pak lange vingers
Vetvrij papier
Voor de Saus:
3 kiwi’s
½ citroen
1 eetlepel basterdsuiker

Voorbereidingstijd: ca. 75 minuten (+ 4 uur opstijven
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Voorbereiding:
Citroen uitpersen.
In een pan 1 ¼ liter water met de citroensap en suiker aan de kook brengen
Peren schillen, in de lengte halveren en klokhuizen eruit halen. Met het deksel op de pan de halve peren in het suikerwater in ca. 25 minuten tegen de kook aan bijna gaar laten worden. (af en toe met een vork controle hoe ver ze gaar zijn). Pan van het vuur nemen.
Peren goed laten afkoelen (ca. 45 minuten) in de vloeistof (om verkleuring te voorkomen). Vloeistof achterhouden voor de afwerking.
In ruim koud water gelatine ca. 10 minuten laten weken.
In tussen in zeef vier halve peren goed laten uitlekken.
In een steelpannetje 1 dl water aan de kook brengen. Pan van het vuur nemen.
Uitgeknepen gelatine erin oplossen en laten afkoelen.
Uitgelekte peren in kleine blokjes snijden.
Slagroom stijfkloppen vervolgens de Kwark en likeur door de slagroom kloppen
Eiwitten met een mespuntje zout en basterdsuiker stijfkloppen
Gelatine door het kwarkmengsel roeren, daarna de blokjes peer en tenslotte de stijfgeklopte eiwitten erdoor spatelen tot er geen eiwitvlokken meer te zien zijn.
Uitvetvrij papier ter grootte bodem van de schaal een cirkel knippen. Schaal met koudwater omspoelen en uitgeknipte cirkel vetvrijpapier op de bodem leggen.
Perens-slagroommengsel erin scheppen.
In de koelkast in ca. 4 uur laten opstijven
Voor de kiwisaus de citroenhelft uitpersen. Kiwi’s dun schillen. Met mixer of keukenmachine de citroensap, kiwi en basterdsuiker pureren. Tot gebruik in de koelkast bewaren.
Tot zover de voorbereiding

Afmaken en opdienen:
De taart uit de schaal halen. Gebruik een afgespoeld mes om rondom de taart los te maken van de schaal.
Lange vingers met de niet-gesuikerde kant even in de afgekoelde pocheervocht van de peren dopen. Lange vingers met gesuikerde kant naar buiten tegen perenbavarois zetten. Beetje in de pudding drukken. Eventueel een gekleurd lint om de lange vingers binden
Kiwisaus om de perenbavarois schenken.
Resterende peren in lengte halveren. Ieder kwart in schuine plakjes snijden die aan de smalle kant nog aan elkaar vastzitten. Deze perenwaaiers in de groene kiwisaus leggen.